Bildirimler
Hepsini temizle

Özbekistan'daki Maceram - Ekim 2024

14 Haberler
9 Kullanıcılar
0 Tepkiler
3,239 Görünümler
(@lanas)
Seçkin Üye
Konu başlatıcı  

Merhaba millet! Kısa süre önce Özbekistan'a yaptığım destansı bir solo geziden döndüm ve özellikle planlama yaparken sağlam bilgiler bulmakta zorlandığım için deneyimimi paylaşmak istedim. İşte özeti!

Hakkımda Biraz Bilgi:
Ben tek başıma gitmeye karar veren 41 yaşında bir adamım (size katılacak arkadaşlar bulmakta iyi şanslar - Özbekistan'dan bahsettiğinizde çoğu şaşkın görünüyor!). Ama cidden, ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, sadece yapın! Burası inanılmaz, ağzınızı açık bırakacak manzaraları, zengin tarihi, enfes yemekleri ve tanışabileceğiniz en cana yakın insanlardan bazılarıyla.

İlk izlenimler:
Özbekistan, nereden olduğunuza bağlı olarak aşırı egzotik veya biraz tanıdık gelebilir. Doğu Avrupa'da veya diğer Sovyet sonrası ülkelerde seyahat ettiyseniz, bazı tanıdık manzaralar göreceksiniz - Sovyet dönemi mimarisi ve Taşkent'te dolaşan eski tarz arabalar düşünün.

Güvenlik:
Seyahatim boyunca kendimi hiç güvende hissetmedim. Sadece bir hatırlatma: Trafik çılgın olabilir! Sürücüler yayalar için durmaz; sadece korna çalar ve hızla geçerler. Bir süre önce polisin metroda pasaport kontrolü için turistleri durdurduğuna dair bazı hikayeler vardı, ancak bu geçmişte kalmış gibi görünüyor. Tanıştığım herkes nazik ve arkadaş canlısıydı.

Gidiş ve Dönüş:
AB pasaportumla içeri girdim ve tahmin edin ne oldu? 30 güne kadar kalışlar için vize gerekmiyor! Varış süreci çok kolaydı—sadece hızlı bir pasaport kontrolü, bir fotoğraf ve "Bu ilk ziyaretiniz mi?" gibi birkaç sıradan soru. Beş dakika sonra, içeri girmiştim!

Ayrılmak biraz farklı bir hikayeydi. Havaalanına erken gittiğinizden emin olun -en az iki saat önce- çünkü kuyruklar uzun olabilir. Çıkış yaptığınızda otelinizden konaklamanızı karşılaması gereken bir kayıt kartı alacaksınız. Havaalanında göstermeme gerek kalmadı ama yine de yanınızda bulundurmak iyi olur.

Dolaşmak:
Ulaşım biraz kafa karıştırıcıydı ama sonunda her şey yoluna girdi. Taşkent'e uçtum, sonra Hiva'ya uçtum (iyi hizmet veren çok sayıda iç hat uçuşu vardı) ve şehirler arası geri dönüş için treni kullanmayı planladım.

İşte trenlerle ilgili bilgiler: Biletleri çevrimiçi satın almanız gerekiyor ve istasyonda pasaport kontrolleri var. Uçmaya biraz benziyor! Bilet rezervasyonu yapmakta zorlandım çünkü web sitesi çöktü, ancak otelim Hiva-Buhara trenini ayarlamama yardımcı oldu. Ayrıca yolculuğun Buhara-Semerkant ve Semerkant-Taşkent etapları için paylaşımlı taksi kullandım. İşte nasıl gerçekleştiği:

• Hiva'dan Buhara'ya: Tren yolculuğu yaklaşık 8 saat sürdü ve yaklaşık 10 dolara mal oldu. Yerlilerle dolu, daha yavaş ve eski bir tren. Manzara çoğunlukla çöldü ve koltuklar ranza tarzındaydı; rustik ama rahattı. İnsanlar çok cana yakındı, beni yemek paylaşmaya davet ettiler, ama dürüst olmak gerekirse, bir dahaki sefere muhtemelen uçakla giderim veya taksiye binerim.
  • Buhara'dan Semerkant'a: Paylaşımlı taksiler Buhara otobüs istasyonundan kalkar ve yaklaşık 10-15 dolara mal olur. Yolculuk yaklaşık 4 saat sürer ve genellikle sizi Semerkant'taki Registan Meydanı'nda bırakırlar.
  • Semerkant'tan Taşkent'e: Paylaşımlı taksiler Uluğ Bey Rasathanesi yakınından kalkıyor ve yaklaşık 4 saat sürüyor, ücreti ise 10 dolar civarında.
  • Şehrisabz Günübirlik Gezi: 40 dolara özel bir araba aldım, biraz pahalıydı ama rahatlık açısından değdi. Şoför, ben keşfederken iki saat beni bekledi.

Sürücülerle pazarlık yapabilirsiniz ve paylaşımlı taksiler genellikle dört yolcuyla dolduğunda hareket eder, bu da yerel halkın çok fazla kullandığı için uzun sürmez. Şehir taksileri yol boyunca yolcuları alır ve bırakır, bu yüzden biraz kalabalık hissederseniz şaşırmayın!

Konaklama:
Kalacak yerlerin kalitesi beni hoş bir şekilde şaşırttı. Khiva'daki küçük butik otellere ve bir misafirhaneye gittim ve personel çok cana yakın ve profesyoneldi. Her şehirde, genellikle belirli bölgelerde kümelenmiş bir sürü seçenek var.

Maliyetler:
Oraya vardığınızda, Özbekistan oldukça bütçe dostudur! Konaklama fiyatları makuldür, yerel mekanlarda 4-5 dolardan başlayıp daha güzel restoranlarda 10-15 dolara kadar değişen yemekler vardır. İçecekler de ucuzdur—su veya meşrubatlar için 50-80 sent ve Taşkent'te bir metro bileti sadece 10 senttir! Şehirlerde taksiler yaklaşık 1-2 dolar ve turistik yerlere giriş ücretleri yaklaşık 2-5 dolar.

USD yaygın olarak kabul edilir, ancak bazı yerler daha büyük olanları kabul etmeyebileceğinden daha küçük banknotlar (5-20 dolar gibi) getirdiğinizden emin olun. Para bozdurmak kolaydır ve ben Avrupa VISA kartımı bile hiçbir sorun yaşamadan kullandım.

Sağlık ipuçları:
Taze yapılmış yiyeceklere sadık kalın, yıkanmamış meyve ve sebzelerden kaçının ve yarasa yemeyin (sadece sağduyulu şeyler!). Musluk suyu Taşkent'te güvenlidir ancak başka yerlerde önerilmez. Birkaç küçük mide sorunum oldu ancak çok ciddi bir şey değildi.

Yiyecek ve içecekler:
Alkol bulmak kolaydır, özel dükkanlar ve köşe dükkanları satar. Birkaç yerel bira denedim ve bazıları iyi olsa da diğerleri harika değildi. Kamusal alanda içki içmek yasaktır, ancak bunu yapan kimseyi görmedim.

Yemek konusuna gelince, kesinlikle harika! Pilav, şiş, doyurucu çorbalar ve bir sürü et yemeği yedim. Et yemiyorsanız endişelenmeyin; seçebileceğiniz bol miktarda salata, sebze, meyve ve tatlı var. Konaklama yerimdeki kahvaltılar çok büyük ve çeşitliydi.

Harcanan zaman:
On tam günümü keşfederek geçirdim, bu da istediğim her şeyi görmek ve konumlar arasında seyahat etmek için yeterliydi. İşte kabataslak bir güzergah: Taşkent (2 gün), Hiva (1 gün), Buhara (1 gün) ve Semerkant (2 gün). Taşkent ve Semerkant daha uzun süre takılmak için harika yerlerken, Hiva ve Buhara daha küçük ve daha az seçeneğe sahip.

Dil:
Rusça konuşuyorsanız, hiç sorun yaşamazsınız. Otellerde ve turistik yerlerde İngilizce iyidir, ancak bunun dışında biraz işaret ve jest yapmanız gerekebilir. Birkaç temel Rusça cümle öğrenmek iyi bir fikirdir - insanlar bunu gerçekten takdir eder!

Telekom:
İnternet oldukça iyi ve Wi-Fi her yerde. Yerel bir SIM kart alma zahmetine girmedim ama isterseniz alabilirsiniz.

Sonuç olarak, Özbekistan'da seyahat etmek kolay ve eğlenceliydi. Yerliler çok cana yakın, bu yüzden bir gezi planlıyorsanız, harika bir deneyim sizi bekliyor! Maceranızın tadını çıkarın!

Teklif
(@kıçsakal)
Yeni Üye

Hey yol arkadaşlarım! Keşke seyahatimden önce bu bilgiye rastlasaydım, bu yüzden deneyimlerimi ve size yardımcı olabilecek birkaç ipucu paylaşmak için buradayım.

Öncelikle yerel bir SIM kart almaya karar verdim ve size söyleyeyim, yaklaşık 20-30 dakika sürdü. Pasaportunuzu kontrol ediyorlar ve bir sürü soru soruyorlar. Eğer yapabiliyorsanız, havaalanı kioskundan kaçının ve SIM kartınızı şehirde alın. Bana 5 GB'ı 5 €'nun altında veren Ucell'i seçtim. 30 günden fazla dayanmasını istiyorsanız, daha pahalıya mal olan kaydettirmeniz gerekecek, ancak dürüst olmak gerekirse, kısa bir seyahat için bu zahmete girmeden gayet iyi olacaksınız.

Kapsama alanı oldukça iyi, ancak çölde olduğunuzda sinyal alabiliyorsunuz; sadece evlerin olduğu yerlerde sinyal alabiliyorsunuz.

Yandex'de: Uygulamayı yerel SIM kartımla indirdim ve hayat kurtarıcı oldu! Kullanımı çok kolay—nakit ödeme yapabilirsiniz, bu nedenle kredi kartı bilgilerinizi paylaşmanıza gerek yok. Yolculuğunuzu haritada takip edebilirsiniz ve ücret genellikle uygulamanın teklif ettiği ücrettir.

Trafik: Aman Tanrım, Özbekistan'da araba kullanmak bir yarış oyunundan bir sahne gibiydi! Özellikle Nukus'tan Khiva'ya kadar olan bölüm—sürücüler ne yaptıklarını biliyorlar ama çılgınca!

Nukuslar: Kesinlikle Igor Savitsky Müzesi'ne göz atın—mutlaka görülmesi gereken bir yer! En az iki saat ayırın ve eğer yapabiliyorsanız rehberli bir tura katılmayı düşünün. Maceracı hissediyorsanız, Mizdakhan Nekropolü'ne ve Muynak'taki tekne mezarlığına günübirlik bir gezi de yapabilirsiniz. Sadece erken başlayın ve her şeyi sığdırmak için hızlıca bir öğle yemeği alın.

Çöl Kaleleri: Etkileyici olanlar var! Ana yoldan erişilebilen Toprak ve Ayaz'ı ziyaret ettik. Ayaz Qala'dan manzara muhteşemdi; çölde gün batımını ve gün doğumunu yakalamak için gece kalmayı diledim. Yakınlarda Wi-Fi ve iyi bir restoran bulunan güneş enerjili bir yurt kampı var.

Havalimanı: Taşkent'teki iç hatlar terminali çok kalabalık değil. Güvenlikten önce sadece küçük bir kafe var ve ondan sonra çoğunlukla sadece soum alan otomatlar var.

Şehir Saati: Her şehirde ne kadar zaman geçirileceğine dair önceki gönderilere çoğunlukla katılıyorum. Biraz daha fazla zaman ayırabilirseniz, Khiva bir mücevherdir! Anıtları istediğiniz kadar ziyaret etmek için günlük bilet alabilirsiniz, bu da farklı ışıklandırmalarda fotoğraf çekmek için harikadır. Ayrıca, manzaranın tadını çıkarırken bir bira ile rahatlayabilirsiniz.

Alkol: Her restoranın bunu servis ettiğini varsaymayın. Bazıları servis ediyor, çoğu etmiyor, bu yüzden bunun sizin için önemli olup olmadığını önce sormanız en iyisi.

Taşkent'te Pilav: Pilav lezzetli, ancak deneyim daha da iyi. Kelimenin tam anlamıyla bir masanın açılmasını beklemek zorundasınız! Oturduğunuzda masayı temizleyip siparişinizi alacaklar. Burada İngilizce yok, bu yüzden Özbekçe veya Rusça bilmiyorsanız standart pilav, salata ve çay bekleyin. Alkol servisi yok! Yemek yedikten sonra tezgahta ödeme yapmak için bir bilet alacaksınız.

Gıda: Vejetaryen seçenekler arıyorsanız, et, balkabağı, peynir veya yumurta ile somsa (doldurulmuş hamur işleri) deneyin. Et severler bile bunlardan hoşlanacaktır! Ve kavrulmuş kayısı çekirdeklerini kaçırmayın. Cesaretiniz varsa, ayranı (fermente süt içeceği) deneyin—ben onu atladım.

Yerlilerin çok arkadaş canlısı olduğunu ve bazen gençlerin sizinle fotoğraf çektirmek istediğini göreceksiniz. Çocukların "Ülkemize hoş geldiniz!" dediğini duymak içinizi ısıtıyor.

Para: USD'den soum'a en iyi döviz kurları bankalardadır. Visa ve Mastercard'ı kabul eden birçok ATM vardır, bu yüzden dikkatli olun.

Tur Durakları: Tur operatörümüzün önerdiği durakların bazılarını atlardım, örneğin Khiva yakınlarındaki Hulli Hovli ve Gijduvan'daki ekmek yapımı "ustalık sınıfı". Zamana veya kişi başı 20 dolara değmez.

Taşkent'te Metro: Metronun üç hattı var, ancak aktarmalı istasyonların farklı isimleri var. Bir sonraki hatta geçmek için tabelaları takip etmeniz gerekecek, ancak aynı bileti kullanabilirsiniz.

Müzeler: Taşkent'teki müzelerin çoğu Pazartesi günleri kapalıdır, bu nedenle ziyaretlerinizi buna göre planlayın. Semerkant'ta Kültür Tarihi Devlet Müzesi'ni kaçırdım çünkü saat 5:XNUMX'de kapanıyordu, Registan ve Bibi Khanum ise daha geç saatlere kadar açıktı ve çok daha az kalabalıktı.

Semerkant Registan: Hava karardıktan sonraya kadar açık kalıyor, bu yüzden biletinizi öğleden sonra geç saatlerde almanızı öneririm. Bu şekilde, hem gün ışığında hem de büyüleyici alacakaranlıkta nefes kesici mimarinin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca, gün batımından bir saat sonra başlayan ücretsiz ışık gösterisi için hemen orada olacaksınız. Ancak adil bir uyarı: Rusça, ancak inanın bana, dili anlamasanız bile görseller kesinlikle büyüleyici.

Özellikle okul gezileri olmak üzere birçok yerel gezi grubu göreceksiniz. Kültürlerine ve tarihlerine ne kadar değer verdiklerini görmek harika! Sadece bir hatırlatma: Pazartesi ve Cuma günleri okul grupları ücretsiz giriş hakkına sahip, bu nedenle özellikle sabahları daha büyük kalabalıklar bekleyin.

Uygulamalı Sanatlar Müzesi'ni ziyaret etmek çok eğlenceliydi; gerçekten harika sergileri ve hoş bir ortamı var. Her şey çok iyi olmasa da Güzel Sanatlar Devlet Müzesi de ziyaret etmeye değer. Tarih Müzesi'ni ziyaret etmeyi umuyordum ama oraya varamadan kapandı. Bir dahaki sefere, kesinlikle!

Ah, ve eğer benzersiz bir şey arıyorsanız, Semerkant'tan kısa bir taksi yolculuğu mesafesindeki şirin bir köy olan Konigil'e göz atın. Dut kabuğundan nasıl kağıt yaptıklarını görebilirsiniz. Giriş ücreti 10,000 soum ve bunu toplama şekilleri ilginçtir - basılı bilet yok! Gösteri odasına girdiğinizde bir kadın sadece ödeme yaptığınızı hatırlar ve size onay işareti yapar. Eğlenceli küçük bir deneyim!

Konigil ve Afrosyab Müzesi gibi birkaç ilgi çekici yer, girişte bir QR kodunu tarayarak indirebileceğiniz uztour.orpheo uygulamasında yer almaktadır. Çok kullanışlı!

Söylemeliyim ki, Buhara'yı Semerkant'tan daha çekici buldum ve Hiva kalbimi tamamen çaldı! Elbette, Semerkant'ın mimarisi etkileyici, ancak siteler arasındaki çılgın trafiği yönetmek biraz zahmetliydi. Buna karşılık, Hiva ve Buhara, tarihi sokaklarda dolaşabileceğiniz, yıldızların altında yemek yiyebileceğiniz ve trafiğin gürültüsü olmadan atmosferi içinize çekebileceğiniz büyülü küçük dünyalar gibi hissettiriyor.

Hiva ve Buhara'da manzaranın tadını kendi hızınızda çıkarabilirsiniz. Hareketli çarşıları keşfedin, bir içki alın veya arabalar hızla geçmeden tarihi binaların hemen yanında bir yemek yiyin. Ne yazık ki Semerkant'ta durum böyle değil. Registan bir parkla çevrilidir, ancak yakındaki yiyecek seçenekleri oldukça sınırlıdır ve sokak gürültüsü biraz bunaltıcı olabilir.

Semerkant'taki Afrosyab Müzesi'ne de zaman ayırmayı unutmayın ve ana girişin hemen yanındaki yarı gizli odada bulunan muhteşem duvar resmini görmeyi unutmayın; burası ziyaretinizin en önemli anı olabilir!

Yani, Özbekistan'a bir seyahat planlıyorsanız, bu ipuçlarını aklınızda bulundurun ve bu güzel şehirlerde geçirdiğiniz zamandan en iyi şekilde yararlanın. Her anın tadını çıkarın - bana güvenin, pişman olmayacaksınız! Güvenli yolculuklar! 🌍✨

cevapTeklif
(@yusuf)
Seçkin Üye

Herkese merhaba! Geçtiğimiz günlerde Özbekistan'a yaptığım 2 haftalık muhteşem geziden döndüm ve size yardımcı olabilecek bazı fikirlerimi paylaşmak istedim.

Öncelikle, Özbekistan Demiryolları uygulamasından bahsedelim; sık sık çöktüğü için biraz can sıkıcı olabilir. Ancak umudunuzu kaybetmeyin; denemeye devam ederseniz, sonunda işe yarayacaktır! Orijinal posterinkine benzer bir rota izledik: Taşkent'e uçtuk, sonra Hiva, Buhara, Semerkant'a atladık ve Taşkent'e geri döndük. Semerkant ve Taşkent'e gitmek için trene bindik ve biletlerinizi olabildiğince erken ayırtmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Bizimkini yaklaşık iki hafta önceden ayırdık ve o noktada neredeyse hiç koltuk kalmamıştı.

Ha, ve Semerkant'taki Registan'daki ışık gösterisi hakkında—bu düzenli bir olay değil. Bunun yalnızca bir grup veya şirket tarafından finanse edildiğinde gerçekleştiğini öğrendik, bu yüzden önceden kontrol etmediğiniz sürece görmeyi beklemeyin.

Özbekistan halkı inanılmaz sıcakkanlı ve arkadaş canlısı. Bizimle fotoğraf çektirmek isteyen çok sayıda yerli vardı ve hatta gençler sadece İngilizcelerini pratik etmek için bizi durdurdu. En önemli olaylardan biri Semerkant'taki bir tezgahta bir grup Özbek erkekle kahvaltı etmekti—çok misafirperverlerdi!

Giyim kuralları hakkında kısa bir not: Hiva'da diz boyu bir tişört elbise giydim ve bazı garip bakışlar aldım. Paylaşımlı bir taksiye bindiğimde yanımdaki genç kadın dehşete düşmüş gibi görünüyordu. Ondan sonra, Taşkent'e varana kadar yerel geleneklere saygımdan dizlerimi örttüm, orada daha rahat hissettik. Kimse bir şey söylemedi ama bize karşı bu kadar nazik olan kimseyi gücendirmek istemedim.

ABD telefonlarımızla Semerkant ve Taşkent'te Yandex kullandık; Wi-Fi erişiminiz varsa yerel bir SIM karta ihtiyacınız yok. Sadece bir hatırlatma, taksi çağırmak ve ücreti belirlemek için Yandex'i kullanabilirsiniz ancak Uber gibi kredi kartıyla değil, nakit ödeme yaparsınız. Özbekistan hala büyük ölçüde nakit bazlı bir ekonomidir. Yandex'i kullanmamayı seçerseniz, taksi şoförüne ücreti önceden yazdırdığınızdan emin olun; aksi takdirde, yüklü bir fazla ücretle karşılaşabilirsiniz. Bir şoförümüz bir fiyatı kabul etti ancak daha sonra bunun on katı borcumuz olduğunu söyledi; kesinlikle öğretici bir deneyimdi!

Taşkent'ten Tacikistan'a doğru yola çıktığımızda otel kayıt fişlerine ihtiyacımız yoktu, ancak Hujand'a günübirlik bir gezi yaptığımızda sınırda ihtiyacımız oldu. Dürüst olmak gerekirse, Hujand bizi pek etkilemedi.

Abask Travel aracılığıyla 50 dolara Shakhrisabz'a günübirlik bir gezi ayarladık. Şoförümüz profesyoneldi, güzel klimalı bir arabası vardı ve fotoğraf çekmek için harika manzara noktaları biliyordu. Hatta bizi yol boyunca bir çiftçi pazarına bile götürdü. Acenta öğle yemeği için bir dağ restoranı önerdi, kulağa hoş geliyordu ama oraya vardığımızda şoförümüzün ayırdığı güzel dış mekan masaları yerine ana yemek salonunda oturmamızı sağladılar. Yine de yemekler güzeldi!

Özbekistan'daki fiyatlar, geçmiş seyahatlerimde okuduğum bloglardan biraz daha yüksekti, bu yüzden bütçenizi ayarlarken bunu aklınızda bulundurun.

Buhara'nın Semerkant'tan daha fazla zamanı hak ettiği konusunda tamamen hemfikirim. Ve Hiva'yı da unutmayalım; özellikle Aral Denizi'ni ziyaret etmek istiyorsanız, orada birkaç gün geçirmeye kesinlikle değer. Bizi Chilpik Kala'ya (büyüleyici bir Zerdüşt bölgesi), Nukus Sanat Müzesi'ne (güzel bir koleksiyonu var) ve Aral Denizi'ne götüren Islambek Tours ile bir günlük gezi ayarladık. Şoförümüz İngilizce bilmiyordu ama bu tamamen sorun değildi. Islambek Tours ile çalışmak kolaydı; iki kişilik özel bir tur için 99 dolar ödedik ve kolaylık ve güvenilirlik için her kuruşuna değdi. Itchan Kala'daki Islambek Hotel'de sunduklarına göz atabilirsiniz.

Taşkent'teki Uygulamalı Sanatlar Müzesi mutlaka ziyaret edilmeli! Özbekistan'da gördüğüm en iyi tekstil ve ahşap oymalarından bazılarını içeren, güzelce düzenlenmiş bir müze ve inanın bana, her yerde kalite yüksek!

cevapTeklif
(@a_shifayet)
Yeni Üye
Katıldı: 1 yıl önce

Merhaba! Semerkant'a bir gezi planlıyorum ve kalmak için en iyi bölgenin neresi olduğunu merak ediyordum. Akşamları dolaşabileceğim ve yakınlarda çok sayıda restoran ve mağazanın bulunduğu hareketli bir yer arıyorum. Registan Meydanı çevresini düşünüyorum—sizce iyi bir seçim mi? Ayrıca, Sangzor, Movenpick veya Zarafshon otelleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ve Buhara için de aynı soruyu soruyorum. Lyab-i-Hauz bölgesine göz koydum—aradığım şey için uygun mu? Malika, Lyabi House veya Mercure otelleri hakkında herhangi bir düşünceniz var mı?

cevapTeklif
(@yusuf)
Seçkin Üye

Buhara'yı düşünüyorsanız, Nodir Devonbegi Medresesi'nin önündeki alan muhteşem! Restoranlar ve açık hava oturma alanlarıyla dolu, yaya dostu bir bölgedir, ayrıca tarihi anıtların ve hediyelik eşya tezgahlarının güzel manzaralarını göreceksiniz.

Ziyaretiniz sırasında hava durumu nasıldı, ben birkaç ay önce oradaydım ve trafiğe takılmadan dolaşmak için mükemmeldi.

Semerkant hakkında yorum yapamam çünkü şehrin Rus kesiminde kendi restoranı olan bir otelde kaldık. Bar veya lokanta aramak için etrafta dolaşmak, gece geç saatlerde bile yoğun trafikle uğraşmak anlamına gelirdi. Registan yakınlarında birkaç restoran fark ettim ama hiçbiri çok yakın değildi. Orada sadece bir gün ve gece geçirdim, bu yüzden bazı gizli hazineleri kaçırmış olabilirim! Belki daha ayrıntılı sorular için özel olarak yeni bir konu başlatabilirsiniz?

cevapTeklif
(@a_shifayet)
Yeni Üye

İpuçları için teşekkürler, Yusuf! Haziran ayının ilk haftasında ziyaret edeceğim. Sıcak olacağını biliyorum ama nem oranının çok kötü olmayacağını umuyorum. Güney Asya'dan geldiğim için 35-40 santigrat derece civarındaki sıcaklıklara alışkınım, bu yüzden gayet iyi idare edeceğimi düşünüyorum!

cevapTeklif
(@daxmaut)
Aktif üye

Herkese merhaba! Önümüzdeki ay Özbekistan'ı ziyaret etmeyi planlıyorum ve AB pasaportumun yanı sıra yabancı turistler için E-mehmon sistemi üzerinden e-vize veya çevrimiçi kayıt gibi başka bir şeye ihtiyacım olup olmadığını merak ediyordum? Şimdiden teşekkürler!

cevapTeklif
(@yusuf)
Seçkin Üye

Hey Daxmaut! Vizeye ihtiyacınız olup olmadığı gerçekten uyruğunuza bağlıdır. Çoğu AB vatandaşının vizeye ihtiyacı yoktur, ancak varış tarihiniz için hala geçerli olduğundan emin olmak için resmi Özbek göçmenlik web sitesini iki kez kontrol etmeniz en iyisidir. Ben İtalyanım ve Ekim ayında ziyaret ettiğimde vizeye ihtiyacım yoktu ve İngiltere pasaportu olan kocamın da yoktu.

cevapTeklif
(@gravitronkutusu)
Aktif üye

Merhaba! Aralık 2024'te Özbekistan'dan yeni döndüm. İstanbul'dan Taşkent'e Türk Hava Yolları ile uçtum ve size söyleyeyim, havaalanı deneyimi çok kolaydı; uçağa binmem sadece 5 dakika sürdü!

Hilton'a ve bahçeler ve göllerle dolu güzel bir bölge olan Taşkent Şehri'ne yakın olan Holiday Inn'de kaldım. Merkezi çarşı kesinlikle görülmeye değer, Khast-Imam kompleksi de öyle. Metroya binmeyi kaçırmayın—eğlenceli bir deneyim!

Semerkant'a giden hızlı tren sorunsuzdu ve biraz sessiz olsa da ana turistik yerlere yürüme mesafesinde olan Royal Hotel'de kaldım. Registan Meydanı'na yürüyerek yaklaşık 25 dakikada ulaşabilirsiniz. Tüm manzaralar nefes kesici ve bir fotoğrafçının rüyası!

Sonra Buhara'ya trenle gittim ve eski şehrin hemen kenarında bulunan Minzifa butik otelinde kaldım. Pitoresk ve şirin, ancak biraz gürültülü. Oradan keşfetmek kolaydı, ancak ilgi çekici yerler dağılmış durumda, bu nedenle rahat ayakkabılar şart!

Genel olarak kendimi çok güvende hissettim ve şehir temizdi. Yemekler harikaydı, özellikle taze meyve ve sebzeler. Özbekistan kesinlikle herkesin seyahat listesinde olmalı!

cevapTeklif
(@Kelvin)
Yeni Üye

Herkese merhaba! Ekim 2024'te Özbekistan seyahatimi tamamladım ve özellikle kendi maceranızı planlayanlarınız için deneyimimi paylaşmak istedim. Umarım bu, aklınıza takılan herhangi bir soruyu gidermenize yardımcı olur!

Profil: Güneydoğu Asya'dan 42 yaşında yalnız seyahat eden erkek gezgin
Güzergah: Taşkent - Semerkant - Buhara - Hive - Taşkent
Başvurmak İçin Önemli Süreler: 12 gün
Her şehirdeki geceler: Taşkent (3 gece), Semerkant (3 gece), Buhara (3 gece), Hiva (2 gece)

Singapur'dan Cakarta'ya ve ardından doğrudan Taşkent'e Uzbekistan Airways (Dreamliner B787) ile uçtum. Kuala Lumpur veya Bangkok'tan uçmak için başka seçenekler de var, ancak daha iyi olanaklara sahip olduğu için Dreamliner'ı tercih ettim. Uçuş fena değildi, sadece beklentilerinizi kontrol altında tutun. Herkese yastık veya battaniye sağlamıyorlar, ancak terlik alıyorsunuz. Uçuşta bira yok, ancak şarap mevcut. Biletimi hiçbir zorluk çekmeden doğrudan havayolunun web sitesi üzerinden ayırttım.

Havaalanları: Dürüst olmak gerekirse, havaalanı deneyimi biraz geliştirilebilir. Varışta, varış ve ayrılışların farklı binalarda olduğunu ve iç hatlar terminalinin uluslararası terminalden 10 dakikalık ayrı bir sürüş mesafesinde olduğunu fark edeceksiniz. Son günümde, şoförüm beni ayrılışlar yerine varış girişinde bıraktı, bu da net bir işaret olmadığı için kafa karıştırıcıydı.

Hava: Hava konusunda şanslıydım; güneşli günler ve serin geceler keşif için mükemmel koşullar sağladı!

Kıyafet Kodu: Seyahatim boyunca çoğunlukla kot pantolon giydim, özellikle camileri ziyaret ederken. Sadece Semerkant'ta fazladan vaktim olduğunda ve herhangi bir dini mekanı ziyaret etmediğim bir günde şort giydim.

Dil: Ana diller Rusça ve Özbekçe. İngilizce yaygın olarak konuşulmuyor ama idare edersiniz. Seyahatlerim sırasında çok sayıda Rus ve Hintli turist gördüm.

Alkol: Alkol bulma konusunda endişelenmenize gerek yok; birçok dükkân ve restoranda alkol bulabilirsiniz.

Güvenlik: Seyahatim boyunca kendimi tamamen güvende hissettim. Tek başına seyahat eden biri olarak, beni rahatsız eden hiçbir durumla karşılaşmadım.

Para birimi: USD getirdim ve göçmenlikten hemen sonra Taşkent havaalanında biraz bozdurdum. Tuvaletlerin hemen dışında bir döviz bürosu var ama akşam 7'den 8'e kadar ara veriyorlar, bu yüzden planınızı buna göre yapın. Döviz kuru iyiydi ve sadece ilk günüm için yeterli miktarda bozdurdum. Ertesi gün geri kalanı için bir bankaya gittim ama banknotlarınızın iyi durumda olduğundan emin olun; eski veya işaretli banknotlar reddedilebilir. Ayrılmadan önce kalan somları USD'ye veya diğer para birimlerine çevirmeyi unutmayın! Gidiş salonunda 2 ofis var. Göçmenliğe girdiğinizde döviz bürosu yok.

ATM'ler: Seyahatim boyunca çok sayıda ATM gördüm ama kullanmadım, bunun yerine nakit para kullanmayı tercih ettim.

SIM kart: Bu çok önemli! SIM kartlar hakkında çevrimiçi doğru bilgi bulmakta zorlandım. Havaalanında, "Merhaba" adlı bir plan için bir Beeline reklamı vardı, ancak mevcut değildi. Bunun yerine, bana 100,000 GB veri ve 25 dakikalık görüşme sağlayan 200 soms'a bir Beeline planı aldım. Başlangıçta pahalı göründüğü için tereddüt ettim, ancak Yandex için yerel bir numaraya ihtiyacım vardı, bu yüzden bunu seçtim. Bağlantı mükemmeldi ve seyahatim boyunca hiçbir sorun yaşamadım.

Yandex'de: Bu uygulamayı kesinlikle indirmek isteyeceksiniz! Hesabınızı kurmak için yerel bir numaraya ihtiyacınız var. Seyahat etmeyi çok daha kolay hale getirdi ve şoförlerle pazarlık yapma zahmetinden sizi kurtardı ve tüm yolculuklarım için nakit ödedim ancak nakit ödemelerden kaçınmak için kart bilgilerinizi ekleyebilirsiniz. Fiyatlar çok ucuz, genellikle şehir içi geziler için 30,000 som'un altında. Sadece bir hatırlatma, Yandex Khiva'yı kapsamıyor, bu nedenle orada taksi ücretleri için pazarlık yapmanız gerekecek. Şoförlerin İngilizce anlamasını beklemeyin, anlamayacaklar. İlginç bir gerçek şu ki ülkedeki tüm arabaların %99'u beyaz renkli Chevrolet, nedenini bile bilmiyorum.

Trenler: Şehirler arası trenle seyahat ettim ve bilet satın almak demir yolu web sitesi üzerinden kolaydı. Tek sorun Buhara'dan Hiva'ya bilet almaya çalışmaktı; özel bir kabin istiyordum ama müsait değildi. Buhara-Hiva rotası 15 gün önceden rezervasyona açılırken, diğerleri 30-45 gün önceden açılıyor. Yeni ve verimli olan Afrosiyob hızlı trenlerini kullandım; biletler 300,000 somun altındaydı. Güvenlik kontrolleri de hızlı ve kolaydı!

Buhara'dan Hiva'ya giden bacak için bir numara öğrendim: Daha erken müsaitlik bulmak için Navoi'den Hiva'ya arama yapmak. En iyisini umarak 4 kişilik bir kabinde bir yatak ayırdım. Neyse ki kabinimde sadece bir kişi daha vardı, bu yüzden bagajım için yeterli yer vardı. Trenin kliması yoktu, Ekim ayında iyiydi ama yazın klima olup olmayacağından emin değilim.

Gıda: Yerel yemekleri deneyerek harika vakit geçirdim! Döner kebap bekliyordum ama lagman (erişte çorbası), manti (mantı) ve somsa (tuzlu hamur işleri) yemeyi çok sevdim. Seyahatiniz boyunca kesinlikle çok fazla somsa yiyeceksiniz!

Taşkent:
Taşkent'te üç gece ve iki tam gün geçirdim, bu da bana şehri keşfetmek için bolca zaman verdi. Bence, birçok blogda önerildiği gibi Taşkent için bir gün, bu kadar çok simge yapı ve görülecek ilginç yerin olduğu böylesine büyük bir şehir için yeterli değil. 2 gün bile yeterli olmayabilir. Hilton Taşkent, rahat ve elverişli bir konumdaydı. Otelin, uzun yürüyüş günlerinin ardından takdir ettiğim bir havuz ve spor salonu gibi harika olanakları vardı.

Taşkent'te öne çıkanlar:

• Hast-İmam Külliyesi: Dünyanın en eski Kuran'ını barındıran güzel bir dini mekan. Mimarisi muhteşem ve ziyaret etmek için huzurlu bir yer.
  • Çorsu Çarşısı: Taze ürünlerden yerel el sanatlarına kadar her şeyi bulabileceğiniz canlı bir pazar. Yerel kültüre dalmak ve sokak yemeklerini denemek için harika bir yer.
  • Bağımsızlık Meydanı: Rahatlayıp çeşmelerin ve anıtların tadını çıkarabileceğiniz hoş bir park. İnsanları izlemek için iyi bir yer.
  • Taşkent Metrosu: Metro istasyonları güzel dekore edilmiş ve ziyaret etmeye değer. Alisher Navoyi istasyonu beni etkiledi... gerçekten vay canına... Ayrıca şehirde dolaşmanın rahat bir yolu. Yolculuk çok ucuz, 2000 sum (10 sent gibi bir şey).

Semerkant:
Taşkent'ten sonra yaklaşık 2 saat süren hızlı trenle Semerkant'a gittim. Royal Otel, ana turistik yerlere yürüme mesafesindeydi. Otel moderndi ve şehrin manzarasını sunan hoş bir çatı terası vardı.

Semerkant'ta öne çıkanlar:

• Registan Meydanı: Burası Semerkant'ın kalbi ve Özbekistan'ın en simgesel yerlerinden biri. Meydanı çevreleyen üç medrese nefes kesici, özellikle de gün batımında güzelce aydınlatıldıklarında.
  • Şah-ı Zinde: Karmaşık fayans işçiliğine sahip muhteşem bir nekropol. Biraz tırmanmak gerekiyor ama manzara ve mimari buna değer.
  • Bibi-Hanım Camii: Bir zamanlar dünyanın en büyük camilerinden biri olan bu yapı, ihtişamı ve tarihiyle mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.
  • Yerel mutfak: Denemeyi ihmal etmeyin plov, ulusal yemeği, yerel bir restoranda. Registan'ın yakınında mükemmel bir versiyonunu servis eden harika bir yer buldum!

3. gün Şahrisabz'ı da ziyaret etmeyi planlıyordum ama sonunda yapmadım. Bunu yapmak oldukça kolay olduğu için biraz pişmanım, Registan'dan bir çıkış noktasının olduğu yerden paylaşımlı taksiye bindim. Kaldığım otel bana özel araba yolculuğu için 70 ABD doları teklif etti ama bunun aşırı pahalı olduğuna karar verdim ve oraya gitme fikrini reddettim, oysa o miktarın sadece bir kısmıyla kendim de gidebilirdim. Ama çok geç olduğunu anladığımda. Ebedi Şehir'e (Şahrisabz yerine) gitmeyi seçtim ve küçük, insan yapımı bir yer olduğu ve yapılacak hiçbir şey olmadığı için gerçekten tavsiye edemem. Sonuç olarak, Şahrisabz'a gitmeyi planlamıyorsanız Semerkant için 2 gün yeterli olacaktır.

Buhara:
Daha sonra trenle Buhara'ya gittim ve orada kaldım. Minzifa Butik Otel (eskiden medrese olduğu ve hücrelerden birinde kalabildiğiniz için benzersiz bir konaklama). Bu otel büyüleyiciydi, geleneksel bir dekora ve şehrin güzel manzaralarını sunan bir çatı terasına sahipti. Buhara'da 3 gün kaldım ve nispeten küçük bir şehir için bu çok fazlaydı. 2 gün fazlasıyla yeterli. Buhara beni büyülemedi (sadece kişisel fikrim)! Yapılacak şeyler olsa da, Semerkant'la karşılaştırıldığında hissetmedim. Ark Kalesi'nin (40.000 som) ve Bolo-Khauz Camii'nin harika bir manzarası olan Gözlem Kulesi'ni ziyaret ettim. Bence cami, Buhara'da gördüğüm en iyi şeydi.

Buhara'da öne çıkanlar:

• Ark Kalesi: 5. yüzyıla dayanan devasa bir kale. Tarihini keşfetmek ve öğrenmek büyüleyici.
  • Bolo Hauz Camii: Güzel ahşap sütunları ve dingin atmosferiyle bilinen burası, dinlenmek için harika bir yer.
  • Lyab-i-Havuz: Burası sadece bir gölet ve kafelerle dolu hoş ama abartılmış bir alan. Ama ben beğenmedim. Bir günlük geziden sonra orada oturup yerlileri izlerken çay yudumlamak iyi olabilir. Ama gerçekten özel bir şey değil.
  • Muhteşem görünen Ulugbek Medresesi ve Abdullazizkhan Medresesi'ni (15,000 som) beğendim
  • Samanoğulları Türbesi ve Chor Minor yetersizdir ve zamanınız yoksa atlanabilir
  • Alışveriş: Buhara ipek ürünleri ve halılarıyla ünlüdür. Hatıra olarak güzel bir ipek eşarp aldım.

Hiva:
Sonunda, biraz uzun bir yolculuk olan ama değen Hiva'ya doğru yola koyuldum! Oldukça uzak olmasına rağmen, çok eşsizdi ve Özbekistan'ı ziyaret ediyorsanız kaçırılmaması gerektiğini düşünüyorum. İslam Hoca Oteli, eski şehir surları içinde yer almaktadır. Otel eşsizdi ve tarihi yerlere bu kadar yakın olmayı sevdim. Khiva'da taksiler için Yandex uygulaması çalışmıyor, bu yüzden şoförlerle pazarlık yapmanız gerekiyor. Ancak artık Özbekistan'da şehir içi yolculuğun ortalama ne kadara mal olduğunu bilmek işi çok daha kolaylaştırıyor. Sadece Urgench havaalanına yolculuk bana 100,000 sum'a (9-10 dolar gibi bir şey) mal oldu, ancak bu 45 dakikalık bir yolculuktu.

Kasaba küçük ve sevimli. Her yerini gezmek için 1,5-2 gün yeterli olacaktır.

Hiva'da öne çıkanlar:

• İçan Kala: Eski şehir UNESCO Dünya Mirası alanıdır ve dar sokaklarında dolaşmak zamanda geriye gitmek gibi hissettirir. Birçok cami, medrese ve minare ile mimarisi muhteşemdir. Giriş bileti 200,000 som'dur ve 2 gün boyunca geçerlidir ve her kuruşuna değer. Ancak bilet, Pehlivan Mahmud Türbesi'ni (ekstra 25,000 som) ve İslam Hoca Minaresi'ne tırmanmayı (100,000 som) kapsamaz. Tavsiye ettiğim Itchan Kala'nın harika manzarası. Ayrıca şehir surlarında yürümek isteyebilirsiniz (girişin olduğu kuzey kapısından erişim ve 20,000 som'a mal olur).
  • Kalta Minör Minaresi: Khiva'nın ikonik bir simgesi, mutlaka görülmesi gereken bir yer. Tırmanamazsınız ama yerden manzarası etkileyici.
  • Tash Khauli Sarayı: Karmaşık fayans işçiliği ve güzel bahçeleri olan güzel bir saray. En çok hoşuma giden şey bu. Bölgenin tarihini öğrenmek için harika bir yer.
  • Kuhna Ark'taki gözetleme kulesi restorasyondaydı ve gün batımını izlemek için önerilen yer olmasına rağmen ziyaret etmedim
  • Yerel Yemek: Yerel bir restoranda geleneksel bir yemeğin tadını çıkardım, daha yerel yemekleri denedim ve tatlılarla bitirdim baklava tatlı için.

Final Thoughts:
Genel olarak Özbekistan beklentilerimi aştı. İnsanlar dost canlısı ve misafirperverdi, tarih ve mimari büyüleyiciydi ve yemekler lezzetliydi. Kendimi farklı bir dünyada hissettim ve seyahatimin her anını sevdim. Ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, kesinlikle tavsiye ederim—hayal kırıklığına uğramayacaksınız!

Belki camiler, medreseler ve türbeler konusunda aşırıya kaçmış olabilirsiniz ama hey, bunlar sizin kaydolduğunuz şeyler ve daha fazlasını gördükçe hepsi daha da güzelleşiyor.

Herhangi bir sorunuz varsa veya daha spesifik önerilere ihtiyacınız varsa sormaktan çekinmeyin! Güvenli yolculuklar!

cevapTeklif
(@travelb)
Aktif üye

Herkese merhaba! Harika gezi raporu için teşekkür etmek istedim! Çok yardımcı oldu! Hızlı bir soru: Tren biletlerinin yanı sıra, bahsettiğiniz yerler için önceden başka bir şey ayırtmamız gerekiyor mu? Yoksa sadece gidip anında bilet alabilir miyiz? Herhangi bir ipucu için minnettar olurum!

cevapTeklif
(@Kelvin)
Yeni Üye

Hey Tavelb! Önceden rezervasyon yaptırmak için uğraştığım tek biletler trenler içindi. Ziyaret ettiğim tüm turistik yerler için biletleri anında aldım ve çok kolaydı - hiç uğraşmadım! Bilet fiyatları 15,000 ile 50,000 sum (yani 1,5 ila 5 dolar) arasında değişiyor, bu da Avrupa'da veya başka yerlerde aldıkları ücretlerle karşılaştırıldığında oldukça ucuz.

cevapTeklif
 loka
(@loka)
Aktif üye

Hey Kelvin! Sana kısa bir sorum var: Taşkent'ten gelen hızlı trenler e-bilet mi kullanıyor yoksa Japonya'daki gibi fiziksel bilet almak için istasyonda sıraya mı girmemiz gerekiyor? Çok teşekkürler!

cevapTeklif
(@Kelvin)
Yeni Üye

Merhaba! Trenler için e-biletleri kesinlikle kullanabilirsiniz! Çok kullanışlı!

cevapTeklif